6 Kas 2007

Gerçeklik

Gerçek; herhangi birşeyin veya herhangi bir olayın kısacası varlığın veya işin özüdür. Bence birtek gerçek wardır. "Felsefi anlamda iki tür gerçeklikten söz edilebilir. Bunlardan biri şeylerin yapısına, öbürü ise şeylere ilişkindir. Birincisinde zihinden bağımsız bir özün varlığı, ikincisinde ise zihinden bağımsız somut, tikel ve görülmediğinde bile temel özelliklerini koruyan deney nesnelerinin varlığı kabul edilir." Kaynak .. Ancak ne yazık ki 3 gerçeklik wardır.

Evrensel gerrceklik.

Algısal gerçeklik.

Sanal gerçeklik.

Sanal gerçeklik : Tamamen warsayımsal bir gerçekliktir. Zihinsel bir gerçekliktir. Yani somut bir kanıtı olmasada veya bir-birkaç somut değer referans alınarak, soyut değer veya değerlerden oluşan bir gerçekliktir. Birşey war olmasada veya warlığına ait kanıtlar kesin olmasa da onu war kabul etmek eger bize bazı kolaylıklar sağlıyorsa bu bizim için bir gerçek olur. Örnek : Karmaşık sayılar, sıfır, sonsuzluk vs..

Algısal gerçeklik : Duyu ve duygularla algılanabilen gerçekliktir. Görecelik kavramının temeli olan bir gerçeklik anlayışıdır. Bu gerçeklikle. olay veya şeyler duyu organımızla(kulak,göz,ten,dil veya burun) algılanıp, duygularımızla düzenlenip kabul edilir. Genellikle günlük insan hayatın da çok kullanılan bir gerçeklik anlayışıdır. Bilimsel olarakta, işin veya warlığın tam ve kesin tanımlanmasına imkanların elvermediği zamanlarda kullanılır, sanal gerçekliğe nazaranla daha kesin bir gerçeklik anlayışıdır. Örnek : Astronomi de çok kullanılan bir gerçekliktir, renk tayfları ile (Hertzsprung-Russell diagramı) yıldızların yaşı, ısısı, uzaklığı belirlenebilir. Günlük hayatımızda herhangi bir sesi duyan aynı kişiler ses kaynağı hakkında farklı yorumlar yapabilir. Aynı araçtaki yolcular aynı yol için farklı zaman algısına sahip olabilirler. Bir tat kimine göre iyi kimine göre kötü olabilir.

Evrensel gerçeklik : Herhangi bir tartışmaya mahal vermeyen kesin ve tam gerçeklik anlayışıdır. Gerçeğin ta kendisidir. Sanal ve algısal gerçeklikten farklı olarak dogruluğu kesin olan tek gerçekliktir. Bilimin en temel konusudur. insanın en değerli arayışıdır. Özün tartışmasız tam açıklamasıdır ve deneysel olarak herzaman kanıtlanabilir. Örnek Newton yasaları.

Gerçek; insan oğlu için temel bir arayıştır. Bir keşif mücadelesidir. İnsan açısından, gerçek, bir evrimdir. Önceleri birkaç referansla sanal bir gerçeklik yaratılır, referanlanslar arttıkça metodik bir algısal gerçeklik oluşturulur ve en son olarak ta tüm kanıtlar toplandığında tüm referanslar alındığında Evrensel bir gerçeğe ulaşılır.... War olan veya olay, kesin olarak tanımlanır.

12.12.2006 da GunOsys'te yayınlandı

Hiç yorum yok: