7 Ara 2007

My-Robot

Pek bilinmesede, çoook küçük yaşlardan beri bilime meraklıyım.. Sinema da, Bilim-kurgu veya fantastik-bilim kurguya ilgim bu temelden dolayıdır..
Bilim başlığındaki bir çok konuya aynı mesafede ilgi duyarım.. Mesela Astronomi, Endüstriyel kimya, Fizik, Olgusal matematik, Ekoloji, Basit Bioloji, Sosyoloji, Psikoloji, Jeoloji ve ayrı bir başlık olarak Teknoloji.. Beni tanıyan bilir, bilimsel bazı sonuçlardan felsefi çıkarımlar yaparım çoğu zaman. Ancak yine çok ii bilinir ki: Teknolojiye aşığım:=) Bu bir giriş değil sadece bir dip not. Asi bir dipnot başa geçerse böyle olur:=)

Robotik ve Mekatronik: robot yapımı ve geliştirilmesiyle ilgilenen bilim dallarıdır.. Bir nevi Makine, Elektrik-elektronik mühendislikleri ile Bilgisayar mühendisliğinin kesiştiği noktadır.. Endüstrinin gelişimine paralel, insanın aciz kaldığı alanlarda robotların kullanımı artmıştır. İnsanın çalışmasına elverişli olmayan koşullarda; robotlar, vazgeçilmez olmuştur.. Tıp alanında da son yıllarda robotların olası faydaları öngörülmüş ve bu alanda istikrarlı bir gelişme başlamıştır..

Bugün kullandığımız arabalar, teknolojik cihazlar ve birçok endüstriyel ürün, büyük ölcüde robotların ve otomatların sayesinde bize ulaşmaktadır.. Gelecekte, insanlara hizmet eden fonksiyonel robotların, insan yaşamını kolaylaştıracağı umulmaktadır.
-----------------

Robotları çok seviyorum ve acıkçası beni büyüleyen bir konu.. Bilgisayar mühendisi olup tamamıyla robotik çalışmalar yapmayı istemiştim.. Ancak ben uni sınavına girerken Robotik sadece İTÜ bilgisayar mühendisliğinde okutuluyordu.. Trakya Bilgisayar Müh. 2 sene okuyup aradıklarımı bulamadığımdan ayrıldım.. İTÜ Bil. Müh. e de giremedim ne yazık ancak robotlara olan ilgim asla kaybolmadı..

Ben robotlar ile ilgilenirken, robot die tabir edilen iş görür makineler. Ağır hidrolik kollardan, tank benzeri paletleri olan arabalardan ibaretti.. Hatta ozamanlar 'ayaklı, yürüyen bir robot'un yapılması imkansız gibi görünüyordu.. Ancak Honda, Asimo adında ki robotu üretince uzak görülen gelecek çok yakın oldu.. Asimo yürümek bir yana merdiven cıkıp inebiliyor..

İnsan eli çok karmaşık bir sinir ağıdır. Tutmak ve kavramak bizim için basit bir hareket olsada altında çok kompleks bir yapı barındırır.. Hele ki hissetmek, uygulayacağımız basıncı hesaplamak başlı başına bir mucizedir.. Mucize: işte robotik, bu konuyu araştırıyor kısacası.. Tanrının eşsiz kreasyonlarını anlamak için benzerlerini yapmaya çalışmak.. Bugün bu konuda oldukça ilerledi insan oğlu.. Balık gibi yüzen, yıllan gibi kıvrılarak ilerleyen veya yusufçuk gibi uçan robotlar yaptık.. Yine de en zoru ve en kapsamlı olanı İnsan gibi 2 ayağının üzerinde yürümekti.. Olduğu yerde, 2 ayağına rağmen, dönebilen bir robot hayranlık verici çünkü bu basit hareketin bile çok karmaşık bir denge denklemi olduğu anladık... Oysa biz insanlar daha ne hareketler yapıyoruz.

İsaac Asimov, 1920-1992 yıllarında yaşamış Rus asıllı , Amerikalı bir yazar. Zamanında robotlar fantastik bir kurgu iken, bu yazar robot felsefesinin temellerini yazmıştır... i-robot filminde bahsedilen robot kanunlarını da; o, yazmıştır..

1- Bir robot hiçbir şekilde insanoğluna zarar veremez; veyâ pasif kalmak suretiyle zarar görmesine izin veremez.
2- Bir robot kendisine insanlar tarafından verilen komutlara 1. kuralla çelişmediği sürece itaat etmek zorundadır.
3- Bir robot 1. ve 2. kurallarla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.

Japon Honda şirketi, geliştirdiği insanımsı bir robota, İsaac Asimov'a saygı göstergesi olarak Asimo adını vermiştir.. Asimo robot biliminin en güzel örneğidir. İnsana en yakın fonksiyonlara sahiptir. Elleri, ayakları, insana benzer hareket edebilir.. Merdiven çıkıp, el sıkışabilir.. Buna rağmen tamamı ile insan kontrolünde hareket eden hantal bir makinedir.. Asimo da ki her yeni değişiklik teknolojik bir devrim niteliğindedir... Asimo aynı zamanda, insana benzeyen ve Humanoid adı verilen robotların en gelişmişidir. 1.30m boyunda 54kg ağırlığında olan Asimo saate 6 km koşabilecek bir hızda yürüyebilir.. Ancak pilleri sadece 40 dakikalık 2.7 km/saat hızında bir yürüyüşe yetecek kadardır.. En fazla 1 kg ağırlığında ki eşyaları taşıyabilicek hassaslıkta kolları ve elleri olan Asimo, çevresini tanımlayabileceği hassas sensörlerle donatılmıştır.. Buna rağmen gerçek Dünya'da officeboy olarak bile iş bulamaz kendine...

Asimo'yu çok severim.. Dünya liderleri ile el sıkışan Asimo bir nevi robotların temsilcisidir..

Asimo benzeri Humanoid robotların evlerimize gelmesi artık çok yakın... Mesela Sony SDR 4x adında gelişmiş robot bir oyuncak yaptı.. Oyuncak olarak kullanılabilicek birçok robot ürünü şuan satışta. Pek işlevsel olmadıklarından bu ürünler sadece para israfı.. Bu pahalı oyuncaklar tüm sanatsal dış görünümlerine rağmen oldukça hantal görünüyorlar.. Estetik robotlarında işlevselliği düşüyor...

Hem işlevsel, hem estetik bir robotla karşılaşmak pek mümkün görünmesede geçenlerde şans eseri rastladığım bir humanoid robot örneği beni çok etkiledi.. Tomotaka Takahashi adında bir Japon Robotik uzmanın ürettiği bu robot çok işlevsel olmasada bence türünün tek örneği... Takahashi, ROBO-GARAGE isminde ki atolyesinde yaptığı robotlara sanatın estetiğini katmakta çok başarılı.. Özellikle robot 'hareketlerinde estetik' imkansız bir lüks olarak görülüyorken, Takahashi'nin modelleri devrimsel hareketler sergileyebiliyor... İlk defa bir humanoid, bende bu denli sempati uyandırdı..
Özellikle Takahashi'nin, FT(Female Type) robotuna aşık oldum.. Kadın bir robot.. Ben ömrühayatımda bu kadar sexy bir oyuncak görmedim..

FT; 35cm boyunda, 800g ağırlığında. Carpon ve plastikten oluşuyor.. Çevresel 2 sensörü, hareket etmesini sağlayan 23 ayrı motoru var.. Bilgisayar kontrolünde 'Shin Walk' adı verilen gerçek insansı bir yürüyüşe, kadınsı hareketlere ve Lithium polymer bir pile sahip.. Yapımı 30 ay süren bu robot yaklaşık 2000 dolar değerinde..

FT nin Chroino, Neon ve Magdan adında 3 erkek kardeşi de war.. Özellikle Chroino çok gelişmiş bir robot ancak Takahashi, Chroino yu satmayı istemediğini söylüyor..

Robo-Garage ın internet sayfasından bu robotları görebilirsiniz.. Robo-Garage Link

FT için hazırlanmış bir video yu da sizinle paylaşmak isterim.. Anlaşılan bu robotun hayranları oldukça fazla:=)



Video link

Chroino video link

Param olsa bi dakkika düşünmez mutlaka kendime bi FT bi de Chroino yaptırırdım..
Paranın, gözü çıksın:=)

Hiç yorum yok: