30 Nis 2008

MiM Hayran-ı =)

Dilekss beni MiM lemiş ancak araya İstanbul seyahati, bizim köyün web sayfası girdi; bu post gecikti... Bir gönül borcu olarak geçte olsa bu postu yazıyorum..

Affola.

Ben, siyasi ve askeri liderlere hayran biriyim hatta bu nedenle yıllarca tarih bilgimi geliştirmeye çaba harcadım. Tabi benim gibi çok kötü bir hafızaya sahip bir insan için bu ulvi görev "sadece rügarı yakalamaya çalışmak" oldu=) Buna rağmen masalları hatırlamak gibi gereksiz bir özelliğim war, bende tüm tarih bilgimi masalsı bir biçimde aklımda zihnime yerleştirdim..

Kıssadan hisse; Sadece bu özelliğimle bile sizin bana hayran olmanız gerek=P

Bu kadar narsizim den sonra gelelim şu mim e=)

Hayran olduğum bir çok lider war.

İlk sırada tüm hayatı ile M. K. Atatürk . Eğer en çok hayran olduğun lider dense eminim Atatürk ekürisiz açık ara önde gider... Bir Türk olduğum için değil, Atatürk gerçekten inanılmaz-akıl almaz bir lider. Mesela tüm gücüne rağmen tiranlığı asla benimsememiş. Bazen sert çıkışları olsada her zaman demokrasinin koruyucusu ve uygulayıcısı olmuş. En basitinde ; kendi sofrasında dahi herzaman demokrat olmuş. İnanılmaz zeki. Çok yönlü düşünüp sabırla hareket etmiş. Tüm makamlara rağmen asla insanlığını, halktan biri olduğunu unutmamış. Dünyanın en kansız devrimini gerçekleştiren ve tüm milleti yep yeni bir millet haline getirecek kadar köklü degiştiren başka bir lider yoktur..

İkinci sırada aklıma ilk gelen ve saygı duyduğum bir lider olan Mohandas Karamçand Gandi
namı diğer Mahatma Gandi. Ben bu lideri, Hz İsa nın dinini en iyi şekilde uygulayan tek insan olarak görüyorum. Satyagraha (şiddet içermeyen kararlı direnişle dava gütmektir) felsefesinin öncüsüdür kendisi.. Hz İsa da "size bir tokat atana, öbür yanağınızı dönün" sözü ile bunu ima etmiştir. Romalıların, böyle bir direnişle israil topraklarından çıkacağını öngörmüştür. Tabi ciddiye alınmadığı hepimizce malum. **Bu ara dip not olarak Ben Müslümanım elhamdülillah ancak teoloji ile zevkle ilgiliyim.*** Gandi müthiş bi insan, bir filozof, bir lider...

3. sıraya tak die bir isim koyamadım açıkçası. Mesela, Fatih Sultan Mehmet'in askeri dehası, Sparta kralı Leonidas ın cesareti, Başlı başına Sokrat belki, Atilla olabilir. Tomas Edison neden olmasın? Bence 3. hayran olduğuma bir isim yazmıyım diğerlerine ayıp olmasın=)

Bu MiM i kime paslasam die düşündüm. Optio olsun mesela. Optio geri dön artık bak mimledim seni=)

23 Nis 2008

Siyaset

"Herşey olacağına varır" felsefesini benimsediğimden bugüne siyasi yazılar yazmıyordum. Gündemi sarsan, siyasetle ilgili konular hakkında fikir beyan eden postlardan özenle kaçınıyordum. Bugece, bu perhizi bozmak istiyorum.

Günümüzün en büyük siyasi sorunu apolitik gençlerin kaygısız yaşam tarzlarıdır..
Siyaset: Çobanlık demektir. Daha detaylı bir tanımla; Arapça, at talimi anlamına gelir. . Yani ya talim edilenlerden olucaksınız veya talim edenlerden. Ya çoban, ya da sürüde bir koyun olucaksınız. Değişik alternatifler de var tabi. Mesela anarşik bir kurt olup; sürüden kuzu kapıcaksınız. Belkide cobanın yardımcısı bir köpek olup sürünün idaresinde rol alıp verilen kemikleri yalıyacaksınız. Belkide ot olup nefes alabildiğiniz sürece zevkle yaşayacaksınız. Bu gibi bir sürü örnek verip konuyu bir La Fontaine masalına çevirmek, çok basit olurdu...

"İnsan düşünen bir varlık" ise; lütfen düşünün. Bir insanın, diğer birçok insanı, kendi arzusu ile yönetip o insanların emeklerini, sağlıklarını kısacası varlıklarını sömürüp, kendisi için inanılmaz çıkarlar sağlamasına göz yummak mı istersiniz??? Sizler köle, sizi yönetenlerde efendiniz mi?

Efendiler; siyasetle uğraşmak, sadece siyasetle uğraşmayanları yönetmek ve yönlendirmek değildir... Siyaset ile ilgilenmenin en asli kazancı, sömürülmemek için bilgili ve uyanık olmaktır..

Umursamaz gençlerimizi suçlamak, sorumsuzluğumuzun vicdan azabını hafifletmekten öte bir hareket değildir. .

Siyasi genel kültür bilgisi edinmek ve siyasi gündemi takip etmek insani bir sorumluluktur. Gençlerimizin bu bilince sahip olmaması tamamen ebeveynlerinin yeterince örnek olamamasındandır...

Gençlerimize sahip çıkalım.. İnsanlık geleceği, gençlerimizin bugününde, aşikardır.

"Efendiler, bu nutkumla, millî varlığı sona ermiş sayılan büyük bir milletin, istiklâlini nasıl kazandığını, ilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan millî ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım.

Bugün ulaştığımız sonuç, asırlardan beri çekilen millî felâketlerin yarattığı uyanıklığın eseri ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir.

Bu sonucu, 'Türk gençliğine emanet ediyorum."



23 Nisan Kutlu olsun.

22 Nis 2008

MiM

Mimlenmeyeli bir asır olmuş gibi=) Saolsun ZoitsA bu hasretimi körelticek bir soru sormuş.

Mutluluk nedir???

Hiç bir derdin, tasanın olmadığı. Hiç birşey düşünmediğim bir aralıkta ansızın yüzümde açan bir gülücüktür; mutluluk....

Ben kimleri mimlesem?? meselaa Başak , Dilekss bi dee Serra olsun.

Sıradan

Hayatımda beklenmedik ve ani değişikliklere pek yer yoktur.
Birşeye nasıl alıştıysam öyle gitmesi daha çok hoşuma gider.
Hele ki belirsizlikler, beni, cidden cileden çıkarmaya yeter.
Sıradan ve kendi kontrolümde sıradışı olmayı; seviyorum...
=)


20 Nis 2008

Umut

Zaman denilen sadakatsiz anlar topluluğunun bana öğrettiği en önemli ders: Umut denilen kandırmacanın, canımı yakmak için sinsice yanıma sokulan bir hain olduğudur....

Mutlu olmayı mı unuttuk biz? Yoksa mutsuz olmak daha karizmatik diip, "Biz büyüdük te, kirlendi Dünya" türküleri söylemeyi mi tercih ettik?

Biz umuda olan güvenimizi hangi ara yitirdikte, Yok pahasına tüm umutlarımızı kapı dışarı ettik???



Birbirimize bu kadar yakın olmayalı heralde 1 sene olmuştur...
*Ne hissedeceğimi bilmiyorum; mutluyum, endişeliyim, öfkeliyim, heyecanlıyım, şaşkınım, korkuyorm, yine mutluyum. Tüm bunları Vb lerini bi arada ifade edebilen bir duygu war mı??

15 Nis 2008

Makber

Habgahım makber olmuş, mağripin şafağında.
Ömrüm tükenmiş, bir hayali maşukanın ardında.
Hayat bir rüya imiş, beden ile; Dünya haclegahında.
Her yer karanlık. Hani pür-nur, o mevki ya Rab?